Cilt Kanseri

Cilt kanseri hakkında bilmeniz gereken her şey...

Her 100 cilt kanseri vakasının yaklaşık %20 si yassı (skuamöz) hücreli cilt kanseridir. Bu kanserlerdeki hücreler, cildin dış tabakalarında görülen skuamöz hücrelerle aynı özellikleri paylaşır. Bu kanserler genellikle yüz, kulaklar, boyun, dudaklar ve ellerin arkası gibi vücudun güneşe maruz kalan bölgelerinde görülür.

Skuamöz hücreli cilt kanserinin belirtileri nelerdir?

Yassı (skuamöz) hücreli cilt kanserleri ise genellikle pembe yığınlardır. Yüzeyde sert ya da pul pul bir görüntüye sahiplerdir. Kolaylıkla kanayabilir ve ülsere çevirebilirler. En yaygın olarak; yüz, boyun, dudaklar, kulaklar, eller, omuzlar, kollar ve bacaklarda bulunurlar.

Ne zaman doktora başvurulmalıdır?

Yassı (skuamöz) hücreli cilt kanseri açısından acilen sevk gerektiren belirtiler aşağıda sıralanmıştır:

Ciltte, çapı 1 cm den daha büyük; iyileşmeyen ve boyutu tam olarak 8 haftada büyüyen sert, bozulmuş alan

Doktoru tarafından cilt lezyonundan biyopsi alınan ve yassı (skuamöz) hücreli cilt kanseri olduğu teyit edilen hastalar

Organ nakli geçirmiş bir kişinin cildindeki herhangi bir anormal görüntü ya da var olan bir yapının gittikçe büyümesi (organ nakli, kişinin cilt kanseri açısından daha yüksek risk taşıdığı anlamına gelmektedir)

Sebepleri nelerdir?

Bu kanserler genellikle yüz, kulaklar, boyun, dudaklar ve ellerin arkası gibi vücudun güneşe maruz kalan bölgelerinde görülür.

Ayrıca, vücudun herhangi bir yerindeki yara izlerinde veya kronik cilt yaralarında da gelişebilirler. Bazen aktinik keratozlarda başlarlar.

Solar keratöz olarak da bilinen aktinik keratöz, güneşe çok fazla maruz kalmaktan kaynaklanan kanser öncesi bir cilt hastalığıdır. Aktinik keratözler genellikle küçük, pembe-kırmızı ya da ten rengi olabilen pürüzlü ve pullu lekelerdir. Güneş gören diğer bölgelerde ortaya çıkabilmesine rağmen, genellikle orta yaşlı ya da yaşlı insanların yüzlerinde, kulaklarında, ellerinin arkasında ve kollarında gelişmektedir. Daha nadir olarak,  genital bölgedeki ciltte de oluşurlar.

Riskleri nelerdir?

Skuamöz hücreli kanserler, bazal hücreli kanserlerden daha fazla büyüme ve yayılma eğilimi gösterir.

Cildin hemen altındaki yağ dokularına yayılma olasılıkları yüksektir ve halen nadir olmasına rağmen, lenf düğümleri ve vücudun uzak bölümlerine yayılma olasılıkları da yüksektir.

Nasıl teşhis edilir?

Kendi cildinizi kontrol etme alışkanlığı kazanmak teşhis için oldukça önemlidir. Eğer cildinizde, 4-6 hafta içinde kaybolmayan ya da gittikçe büyüyen, yeni oluşmuş herhangi bir anormallik fark ederseniz bunları kontrol ettirmek üzere hastaneye başvurmalısınız. Hastanede fiziksel muayenenin ardından gerek görüldüğünde size biyopsi yapılabilir. Teşhis laboratuvardan gelen patoloji sonuçlarına göre doktorunuz tarafından konulabilir.

Nasıl tedavi edilir?

Teşhisin ardından sizin durumunuza uygun olarak cerrahi operasyon ve radyasyon tedavisi uygulanarak tedavi edilir. 3 ayda bir kontrolleri yapılır. Daha sonra 6 ayda bir olmak üzere yılda 2 kez takibi yapılmalıdır. Daha sonra hastalığın seyrine ve hastanın ihtiyaçlarına göre kontrol süreleri yeniden belirlenir.

Bunun dışında radyotedavi, MOSH cerrahisi, cryosurgery, kemoterapi, fotodinamik tedavi, beta carotene, interferon ve retinoid tedavisi uygulanabilir.

Alınması gereken önlemler nelerdir?

Gün ortasında güneşten korunmak: Yıl boyunca cilt UV radyasyonu emer. Güneş yanıkları ve bronzlaşma, cilt kanseri geliştirme riskini artıran cilt hasarına sebep olmaktadır. Zaman içinde birikmiş olan güneşe maruz kalma da cilt kanserine neden olabilir.

Güneş losyonları tüm zararlı UV ışınlarını; özellikle de melanoma neden olan radyasyonu engelleyemez. Geniş spektrumlu ve en az 15 koruma faktörlü bir güneş losyonu seçilmelidir. Büyük miktarda güneş losyonu, dudaklar, kulakların uçları, ellerin dış kısmı ve boynun da dahil olduğu güneşe maruz kalan tüm bölgelere sürülmelidir.

Güneş gözlükleri de kullanılmalıdır. UV radyasyon türleri olan UVA ve UVB ışınlarını engelleyen gözlükler tercih edilmelidir.  

Bronzlaşma, UV ışınlarının emilmesine sebep olarak cilt kanserine yakalanma riskini arttırabilir.

Cilt, var olan benler, çiller, şişkinlikler ve doğum lekeleri üzerindeki yeni büyümeler veya değişiklikler için sık sık kontrol edilmelidir.


Diğer Yazılar